GÜNDEM

Optisyen ( Gözlükçü ) Nasıl Olunur?

Optisyen Nedir?

Optisyen, hastaların konfor düzeylerine ve ihtiyaçlarına göre en iyi gözlüğü almalarını sağlayan özel olarak eğitilmiş bir profesyoneldir. Bir optometrist veya bir oftalmolog tarafından verilen talimatlara göre kontakt lens ve gözlük yapmak ve ayarlamak için eğitilmişlerdir.

Genellikle bir optometrist ofisinde, bir perakende gözlük mağazasında veya bir göz doktorunun ofisinde çalışırlar. Ancak bir göz doktorunun aksine, bir gözlükçü iki yıl süren bir önlisans programından veya yalnızca bir yıl süren bir sertifika kursundan sonra çalışmaya hak kazanır.

Optisyenlik Sertifikası Eğitim Programlarını Arayın

Posta kodunuzu girerek Optisyenlik Sertifika Eğitim programları hakkında bilgi alın ve kayıt bilgilerini talep edin.

İş görevleri

Optisyen Ne Yapar?

Görevlerinden bazıları şunlardır:

  1. Gözlük ve kontakt lens oluşturmak için bir doktorun talimatlarını almak ve analiz etmek
  2. Müşterinin en iyi uyumu elde etmesini sağlamak için gözler arasındaki mesafe gibi ölçüm özellikleri
  3. Müşterilerin stil, işlev ve uyum açısından kendilerine en uygun lensleri ve çerçeveleri seçmelerine yardımcı olmak
  4. Hastaların en iyi bakımı almasını sağlamak için oftalmik laboratuvar teknisyenleri ile koordinasyon
  5. En iyi uyumu sağlamak için gözlüğün ayarlanması
  6. Arızalı gözlükleri ve kontakt lensleri düzeltme veya değiştirme
  7. Müşterilere gözlüklerine nasıl bakacaklarını öğretmek. Örneğin müşterilere gözlüklerine zarar vermeden nasıl silebileceklerini gösteriyorlar.
  8. Hasta bilgilerini takip etme, envanter sipariş etme ve alma ve telefon hatlarını çalıştırma gibi idari görevleri yerine getirmek
  9. Sigorta talepleri için uygun evrakların hazırlanması ve ibraz edilmesi
  10. Gözlüklerin reçeteye ve müşterinin tercihine uygun olduğundan emin olmak için kalite kontrol incelemeleri yapmak

Gözlükçü Olma Adımları

Bazı işverenler sadece GED’li gözlükçüler kiralayabilir ve iş başında eğitim sağlayabilirken, bazı eyaletlerde lisans almak için resmi orta öğretim sonrası eğitim gereklidir.

Adım 1: Liseyi bitirmek

Optisyen olmak için en temel ön koşul GED’inizi almaktır. Matematik, biyoloji ve fizik dersleri sizi gözlükçülükte bir kariyere hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Adım 2: Bir stajı tamamlamak

Liseyi bitirdikten sonra, profesyonel bir gözlükçü altında çalışabilir ve lise sonrası bir programa katılmadan önce iş başında eğitim alabilirsiniz.

Adım 3: Bir programa başvurma

10’dan fazla eyalette 20’den fazla akredite gözlükçülük programı bulunmaktadır. Bu programlardan herhangi birini seçip katılmak için başvurabilirsiniz.

Adım 4: Bir programa katılma ve tamamlama

Ne kadar sürer?
Bu programlar genellikle bir sertifika programı için bir yıl veya bir önlisans programı için iki yıl sürer. Programlar ayrıca öğrencilere gözlükçü olmanın nüanslarını öğreten teorik ve uygulamalı bölümlere de sahiptir.

Hangi Dersleri Alıyorsunuz?
Kurs, diğer konuların yanı sıra, bir gözün işlevleri ve mekaniği, bir iş yürütme, matematik ve hassas araçlarla çalışma dersleri içerir.

Profesyonellerle Çalışır
Öğrenciler ayrıca bir optisyen olmanın ne demek olduğunu anladıklarından emin olmak için denetimli işler yaparlar. Gözün nasıl çalıştığını, reçeteleri nasıl yorumlayacaklarını ve hassas aletlerle nasıl çalışacaklarını öğrenirler.

Bazı kurumlar öğrencilerin uzaktan öğrenmelerine bile izin verir.

Ulusal Optisyenlik Akademisi, optisyenlikte köklü bir kariyere sahip kişiler için Oftalmik Kariyer İlerleme Programı (OCPP) sunmaktadır. OCPP, lise sonrası eğitim olmadan bile sertifika almaları için bir yol sunar.

Adım 5: Lisanslı olmak

Birçok ABD eyaleti, bir muayenehane açmadan önce optisyenlerin bir lisans almalarını şart koşar.

Her eyaletin kendi kuralları ve düzenlemeleri vardır, ancak birçok eyalet, optisyenlerin iki yıllık bir çıraklık programını tamamlamasını veya akredite bir kurumdan mezun olmasını şart koşar.

Çoğu eyalet, kimin optisyen lisansı aldığını belirlemek için Amerikan Optisyenlik Kurulu (ABO) ve Ulusal Kontakt Lens Denetçileri tarafından verilen sınavları kullanır .

Bu sınavlara ek olarak, bazı eyaletler kimin lisans alacağını belirlemek için kendi sınavlarını uygular. Bir lisans alma konusunda doğru ve ilgili bilgileri almak için eyaletinizin gözlükçülük lisanslama kuruluşuna danışabilirsiniz.

6. Adım: Sertifika Alma

ABO-NCLE sınavları genellikle sertifika sınavları ve lisans gereklilikleri olarak hareket ettiğinden, eyalet lisansı almak aynı zamanda sertifika almak anlamına da gelir. ABO-NCLE tarafından düzenlenen sınava, yasalarca zorunlu olmasa bile, sertifika almak ve iş olanaklarınızı artırmak için girmeye ve geçmeye karar verebilirsiniz.

ABO-NCLE, üç farklı kimlik bilgisi katmanı sunar. Acemi, orta ve deneyimli gözlükçüler için sertifikaları vardır.

ABO-NCLE kimlik bilgileri genellikle üç yıl sürer, bu nedenle kimlik bilgilerinizi üç yıl bitmeden yenilemeniz gerekir.

Fiyatı ne kadar?

Optisyenlik sertifika programları için ortalama yıllık topluluk kolej maliyetleri 600 ila 5.400 dolar arasında değişmektedir. Optisyenlik Akreditasyonu Komisyonu tarafından onaylanan okullar arasında, iki yıllık bir önlisans programı alan asistanlar için öğrenim ücreti 4.700$ ile 9.600$ arasında değişmektedir. Kitaplar ve malzemeler okula göre değişir ve yılda yaklaşık 500 $ tutarındadır.

Aylık maaş

Ortalama Ne Kadar Kazanabilirsiniz? Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan alınan istatistikler
, gözlükçülerin yılda yaklaşık 39.000 dolar kazandığını gösteriyor. Ancak, en düşük ücretli gözlükçüler yılda yaklaşık 26.000 dolar, en yüksek ücretli gözlükçüler ise yaklaşık 61.000 dolar kazanıyor.

En yüksek ücretli gözlükçüler genellikle doktor muayenehanelerinde çalışır. Perakende mağazalarında çalışan gözlükçülere daha az ödeme yapılır ve hafta sonları çalışmak zorunda kalabilirler.

Bir gözlükçü ne kadar deneyimliyse, o kadar çok maaş alır. Maaş aynı zamanda çalıştığınız eyalete ve yaşam maliyetine de bağlıdır.

Gözlükçü maaşları son yıllarda artış göstermektedir. Ayrıca, tam zamanlı gözlükçüler genellikle ücretli izin, gözlük indirimleri, diş ve sağlık sigortası ve hastalık izni gibi ek avantajlara sahiptir.

Bir rapora göre , en yüksek gözlükçü maaşına sahip eyaletler aşağıda listelenmiştir. Bunlar:

  • New Jersey — 63.000 Dolar
  • Connecticut — 62.100 dolar
  • Alaska — 57.500 dolar
  • New York — 53.100 dolar

Bir Optisyenin Kişilik Özellikleri

İşte iyi bir gözlükçünün bu alanda başarılı olması için sahip olması gereken bazı özellikler.

  1. Merhamet : Her şeyden önce, iyi bir optisyen, hastaların iyiliğiyle gerçekten ilgilenmelidir.
  2. Güleryüzlülük : Gözlükçüler tanıları hastalara açıklayabilmeli ve gerekli bilgileri hemşirelere ve doktorlara etkin bir şekilde aktarabilmelidir.
  3. Sabır : Müşterilerle uğraşmak genellikle zaman alıcı olabilir ve özveri ve azim gerektirir.
  4. Güvenilirlik : İyi bir optisyen, hastalara, doktorlara ve diğer taraflara doğru bilgi vermekle yükümlü olduğundan güvenilir olmalıdır.
  5. Detay odaklı : Bir hastanın sağlığı ile ilgilenirken, her dakika detayını iki kez kontrol etmek ve üç kez kontrol etmek önemlidir.
  6. Saygı : En iyi gözlükçüler hastaları, doktorları ve diğer personel tarafından sevilir. Bir optisyen, her ekip üyesinin kendini hastalara mümkün olan en iyi bakımı vermeye adadığını hatırlayarak herkese saygılı davranmalıdır.

Yetenek gerekli

  1. Beceri: Optisyen olmak çok iyi bir el-göz koordinasyonu becerisi gerektirir çünkü çalışacağınız parçalar genellikle küçüktür ve bunları bir araya getirmek zor olabilir.
  2. İş becerileri: Kendi dükkanınız varsa, onu çalıştırmanın her yönünden siz sorumlu olacaksınız. Bir işi nasıl yürüteceğinizi anlamanız yardımcı olacaktır ve finansal kararlar almakta iyi olmalısınız.
  3. İletişim becerileri: Gözlükçüler, müşterinin ne istediğini anlamak için iyi bir dinleyici olmalıdır. Talimatları ve bilgileri müşterilere anlayabilmeleri için açıklayabilmelidirler.
  4. Müşteri hizmetleri becerileri: Bir perakende mağazasında çalışan gözlükçüler, sunulan ürünlerle ilgili soruları yanıtlayabilmelidir. Güleryüzlü, nazik ve sabırlı olmalıdırlar.
  5. Problem Çözme Becerileri: Hangi meslekte olursanız olun problemlerin çıkacağının garantisidir. Bir optisyen adapte olabilmeli, hızlı hareket edebilmeli ve durumu düzeltebilmelidir.

Kariyer Görünümü

Önümüzdeki birkaç yıl içinde gözlükçü ihtiyacında beklenen bir artış var. Çalışma İstatistikleri Bürosu , önümüzdeki on yıl içinde gözlükçü alanında %5’lik bir iş artışı bekliyor.

Şu anda 73.800’den fazla çalışan optisyen var ve bu sayının 2030 yılına kadar 76.000’in üzerine çıkması ve her yıl için yaklaşık 6.000 optisyen pozisyonunun açılması bekleniyor.

Optisyenlik Sertifikası Eğitim Programlarını Arayın

Posta kodunuzu girerek Optisyenlik Sertifika Eğitim programları hakkında bilgi alın ve kayıt bilgilerini talep edin.

Optisyene Benzer Kariyerler

Gözlükçü olmakla ilgileniyorsanız, düşünmek isteyebileceğiniz başka kariyerler de vardır.

Oftalmik Asistan: Bir oftalmik asistan, göz muayeneleri yapmak, müşterileri teşhis etmek ve tedaviyi yönetmek için bir oftalmologla birlikte çalışır. Genellikle bir hastanın çizelgelerini inceler ve göz doktoru tarafından kullanılacak ön verileri oluştururlar.

Bir oftalmik asistan, saatte 34.000 ila 38.000 $ arasında herhangi bir yerde kazanabilir.

Optometrik Teknisyen: Bir optometri teknisyeni, lens oluşturma, göz testleri yapma, sınav alanları hazırlama ve idari görevleri yerine getirme gibi çeşitli görevleri yerine getirir.

Optometrik teknisyenler, yılda 33000 ila 45000 ABD Doları arasında herhangi bir yerde kazanırlar.

Optometrist: Bir optometrist, optometri derecesi almış bir profesyoneldir. Tüm göz kısımlarını inceler ve herhangi bir yaralanma, hastalık veya rahatsızlığı teşhis ederler ve gözlük veya göz damlası gibi çözümler önerirler.

Bir optometrist, 134.000 ila 175.000 ABD Doları arasında herhangi bir yerde kazanır.

Oftalmolog: Oftalmologlar, teşhis ve tedavi konusunda uzmanlaşmış tıp uzmanlarıdır.

Optometristler doktor değildir, ancak birçok görme problemini teşhis edip tedavi edebilir ve bazı ilaçlar reçete edebilirler. Öte yandan, bir göz doktoru, tüm göz problemlerini teşhis ve tedavi edebilen bir doktordur.

Bir göz doktoru ayrıca göz ameliyatı yapabilir ve takip tedavisi sağlayabilir. Bir göz doktorunun ortalama maaşı yaklaşık 158.000 dolar.

Not: Şartlar, maaşlar ve bazı bilgiler değişiklik gösterebilir. Maaş bilgileri yurt dışı olarak belirtilmiştir.

Başa dön tuşu