Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e göre, devlete ait Türkiye Taşkömürü İşletmeleri (TTK) yakın gelecekte 2 bine kadar işçi istihdam edebilir. Bakan Dönmez, tarih boyunca kömür madenciliğiyle tanınan Zonguldak’a yaptığı ziyarette, TTK’ya 1000 kişilik istihdamın yapılacağını ancak dönüşümlü çalışma sistemiyle bu sayının ikiye katlanabileceğini açıkladı.
Madencilik Sektörü İnsan Kaynakları Yoğun ve Dinamiktir
Bakan Dönmez, madencilik sektörünün Türkiye’de bir istihdam ve ekonomik büyüme kaynağı olarak önemini de vurguladı, ancak yoğun sirkülasyona dayanan ve emeklilik ve diğer faktörler nedeniyle yüksek yıpranma oranlarına sahip bir alanda istikrarlı bir işgücünü sürdürmenin zorluklarını da kabul etti. Bu nedenle, madencilik sektöründe yetenekli ve motive olmuş işçilere olan talebi karşılamak için sürekli işe alım çabalarına duyulan ihtiyacı vurguladı. TTK’da şu anda madenciden mühendise, idari personelden destek personeline kadar çeşitli pozisyonlarda yaklaşık 7 bin kişi çalışıyor.
Zonguldak Kömürden Doğalgaz Madenciliğine Geçiyor
Bakan Dönmez ayrıca, Zonguldak’ta kömürden doğal gaz madenciliğine geçiş sürecini de değerlendirerek, Zonguldak’ın 21. yüzyılda Türkiye’nin enerji bileşimine katkısını belirleyecek bir diğer yeraltı enerji kaynağı olarak nitelendirdi. Kömür madenciliği bir asrı aşkın süredir Zonguldak’ın yerel kültürünün ve kimliğinin şekillenmesinde önemli bir yer tutarken, daha temiz ve daha verimli yakıt alternatiflerine geçiş, Türkiye’nin sera gazı emisyonlarını azaltma ve sürdürülebilir enerji gelişimini destekleme konusundaki daha geniş taahhüdünü yansıtıyor. TTK, son yıllarda faaliyetlerini linyit, bor ve jeotermal enerji projelerini de içerecek şekilde çeşitlendirmiştir.
TTK’ya işçi alımındaki potansiyel artış, hem Türkiye’deki madencilik sektörünün zorluklarına ve fırsatlarına hem de hükümetin daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir geleceğe doğru büyümesini ve dönüşümünü destekleme çabalarına işaret ediyor. Ülke, enerji politikasının ve ekonomik kalkınmanın karmaşık dinamiklerinde gezinmeye devam ederken, insan kaynaklarının madencilik endüstrisinde yenilik, güvenlik ve sosyal refahı artırmadaki rolü çok önemli olmaya devam ediyor.